(3) Pentium Pro restauratie - assembleren

Door auto660 op woensdag 14 december 2016 08:43 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 4.027

Gisteren ben ik weer hard bezig gegaan aan de Pentium Pro, er is gesoldeerd, geschroefd en hard gezocht naar een zakje met schroefjes die ik kwijt was geraakt. |:( Dan denk je nog van "goh, laat ik die schroefjes maar even netjes in een zakje doen, dan raak ik ze ook niet kwijt" en dan raak je gewoon het hele zakje kwijt. :')

Gisteren kwamen de nieuwe cpu koelers binnen, nog netjes nieuw in de verpakking dus beter kan het eigenlijk niet. Ik heb besloten om geen koelpasta tussen de cpu en het koelblok te doen omdat de Pentium Pro al een groot oppervlak heeft, en toen was het gebruik van koelpasta nog helemaal niet aan de orde. Het TDP van 1 zo'n processor is namelijk "maar" 35 watt. Maak je maar klaar voor een typische 80's style bling bling foto:
https://tweakers.net/ext/f/DhmupRi0JNiTjUWvHy88N7PR/full.jpg

Nu de basis hardware af is (althans, dat dacht ik) ben ik de voeding gaan schoonmaken/controleren. Toen ik hem open maakte viel de hoeveelheid stof mij voor een 20 jaar oude voeding wel mee. Waarschijnlijk is hij door de vorige eigenaren goed onderhouden:
https://tweakers.net/ext/f/2uoU4OnPryNgVJmB6UutOKhP/full.jpg

Een paar blafjes perslucht verder:
https://tweakers.net/ext/f/Z0k8q0FRmJuiX7jWa6k8VZy5/full.jpg

Ik heb meteen even gecontroleerd of het lager van de fan nog goed is, en deze is nog als nieuw. Ook de caps zagen er nog als nieuw uit. Nu is het zo dat schijn kan bedriegen, maar ik zit liever niet onnodig met de soldeerbout aan mijn retro hardware. Mocht het workstation nou toch onstabiel zijn dan kan ik altijd nog de caps vervangen. Daarna heb ik nog even met een sponsje en een doekje de behuizing van de voeding verlost van het aangekoekte stof:
https://tweakers.net/ext/f/6zUtAYpLJSbdwuMSRbz7HiOh/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/GMj1t5YLz5KS2IuPlQgzqSJR/full.jpg

Dat kan ik ook weer afstrepen :9 Als ik dan toch met de stroomtoevoer bezig ben, kan ik beter nog even de CMOS battery doormeten of hij nog genoeg spanning levert. Dat was dus niet het geval. Even als referentie, de batterij hoort normaal gesproken zo rond de 3 volt te leveren:
https://tweakers.net/ext/f/fSQa4dKIzUBfKQFpR4yTtor1/full.jpg

Vroegah, zat de CMOS battery nog vast gesoldeerd op het moederbord. En als je dan toch al aan het solderen moet dan kun je er net zo goed een batterij socket(?) op solderen zodat de batterij in de toekomst makkelijk vervangen kan worden:
https://tweakers.net/ext/f/yhlv5VLCjlkaVSkKbc5NdEy4/full.jpg

Het assembleren kan beginnen! Na een goede kop koffie ben ik eerst begonnen met het frame van de case. Ik heb hem eerst uitgespoten met perslucht en daarna even afgenomen met een sponsje:
https://tweakers.net/ext/f/Xm1mTsRAmCaO07K84yKHflJP/full.jpg

Daarbij kwam ik ook nog een date-stamp tegen. Dit zie ik dan maar als de productiedatum van dit systeem: (13 februari 1997)
https://tweakers.net/ext/f/a7wsSi54JhxQm2qkbNknTwEV/full.jpg

Het moederbord weer netjes in de tray:
https://tweakers.net/ext/f/qdQPnzVbuyqsxIZe9FdqROcG/full.jpg

Nog even een foto van de jumpertabel met de verschillende instelbare multipliers. Links bovenin de foto zie je al de switches van de tabel, waarop je ziet dat hij op de bus/cpu verhouding van 2/7 ingesteld staat. De bus is 66mhz, vermenigvuldig je dat met 3,5 dan krijg je 233. De CPU's zijn blijkbaar dus al lang en breed gebruikt op 233mhz door tweaker Analog_. Daar laat ik hem dan ook lekker op staan.
https://tweakers.net/ext/f/ljx8gSdpVk6gOfoamAyXT3pf/full.jpg

Het moederbord en de voeding weer terug in de case:
https://tweakers.net/ext/f/a564ldUFYFHNM4SKrrfwcEot/full.jpg

Ook het riser board zit er weer in:
https://tweakers.net/ext/f/zjIAMIcJCIiqf9rmloFxuSyB/full.jpg

Ik zit alleen nog te twijfelen welke videokaart ik er in zal stoppen. Ik heb er nu 4 liggen:
https://tweakers.net/ext/f/U8G62Qb8zmiXiizafNuCqSge/full.jpg

1: ATI 3D Rage II DVD (1997)
2: Matrox G450 (2000)
3. Diamond Stealth II S220 (1997, budget kaartje)
4. Creative 3D Blaster Banshee (1998, 3DFX :) )

Zelf neig ik naar kaart nummer 1, want de Matrox (2) is te nieuw, de Diamond (3) is een budget kaartje van die tijd en hoort dus eigenlijk niet in een duur workstation en de Creative (4) is eigenlijk te nieuw. Ik heb er een poll van gemaakt zodat ik jullie kunnen stemmen.

Poll: Welke videokaart zou jij kiezen?
(1) ATI 3D Rage II DVD (1997)
(2) Matrox G450 (2000)
(3) Diamond Stealth II S220 (1997)
(4) Creative 3D Blaster Banshee (1998)
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=398019&layout=2&sort=org
Ook een poll maken? Klik

Het wordt nu ook tijd om over de software na te denken. Als OS zat ik te denken aan Windows NT4 met een eventuele dualboot met W98 of W2000. (voor dos games of dx9 support) Weten jullie nog verder handige programma's voor er bij? Of zelfs must-haves? :p Ik ben bang dat ik mij ook weer mag gaan verdiepen in de IRQ's, ik zie mijzelf daar al uren mee kloten omdat het niet wil werken.

Dan sluit ik weer af met 2 foto's van het workstation zoals deze er nu bij staat:
https://tweakers.net/ext/f/sETLZB42H0nYfJDY8yBF57ug/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/FqQm1CiaZ0611EbwOXecdFlI/full.jpg

Helaas kan ik de case zelf verder niet opknappen, voor de mooi zou hij opnieuw gepoedercoat moeten worden. Helaas kan ik dan nog niet zelf en het laten doen is mij even te duur. Ik ben samen met mijn broer wel bezig om 2e hands een poedercoatsetje te kopen en de kosten zo te kunnen delen. Dat lijkt mij nog wel leuk om te doen.

En, ik zweer hierbij, ik zal nooit meer hardware schoonpoetsen met een natte tandenborstel.... |:(

(2) Pentium Pro restauratie - schoonmaken en ram uitzoeken

Door auto660 op zondag 11 december 2016 18:46 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 4.247

Zoo... deeltje 2 van deze blogserie is alweer af. De afgelopen dagen ben ik in mijn vrije uurtjes vooral bezig geweest met het verdere demonteren en schoonmaken van het workstation. Gelukkig ben ik geen roest oid tegengekomen, alleen een laagje stof. Dat maakte het al weer heel wat makkelijker. En owja, ik heb ook nog even uitgezocht welk type ram er nou precies in het moederbord past en hoeveel van de meegegeven geheugenlatjes van dat type zijn.

Ik zal maar bij het begin beginnen, hier zie je de overgebleven hardware die ik in de vorige blog nog niet gedemonteerd had. Op de processors zaten nog een dikke lagen koelpasta welke de koelblokken vast hielden:
https://tweakers.net/ext/f/jSNSZ5SbEKfFevQDF2xgRX7u/full.jpg

Nadat ik de processors had schoongemaakt zagen ze er al een stuk beter uit. Ze hebben 256kb cache, de basic uitvoering dus. Het zouden de gouden plakken voor de Olympische overclock spelen kunnen zijn :+ :
https://tweakers.net/ext/f/9AOpQKXLCsupRuv4MxHmUSqb/full.jpg

De moederborden van die tijd zien er in mijn ogen ook wel gaaf uit, niet omdat ze RGB ledjes oid hebben maar meer omdat er nog zo veel componentjes op zitten en dat je kan zien hoeveel werk er in heeft gezeten:
https://tweakers.net/ext/f/PxIJDjW0PCDxf3pMjHVEtaYB/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/QtP65Dz7maBiydFKP2qlWBEd/full.jpg

Het moederbord en de expansions slot card moesten er ook aan geloven en werden met een mix van gedemineraliseerd water en dreft schoongeborsteld. (heel voorzichtig natuurlijk)
https://tweakers.net/ext/f/2iUTP8VTmaGfA1EVXJoV2NDP/full.jpg

En daarna moest de hardware natuurlijk worden gedroogd. Je kan het natuurlijk een dag op de kachel laten liggen maar je kan het ook even in de oven stoppen. Op 40 graden natuurlijk, en even goed opletten dat de oven niet alsnog te heet wordt:
https://tweakers.net/ext/f/44Amfgl1CmKz1ORi8qQEhAKI/full.jpg

Als je dan toch bezig bent kun je meteen even de frontpanel er bij pakken en poetsen, toch? De bovenste foto van het paneel is van voor het poetsen, en de onderste foto van het paneel is van na het poetsen. Zo heb ik toch nog even mooi een paar krassen er uit kunnen poetsen:
https://tweakers.net/ext/f/21JlNMvrXHY8hduJZz43sezc/full.jpg

Nu was ik wel even klaar met het poetsen en ben ik aan het ram "probleem" begonnen. Er zat namelijk een heel zakje EDO ram geheugen bij dat maar niet wilde passen. Een uitsparing voor het nokje zat steeds 1mm verschoven. Alleen bij een paar ram latjes zat hij wel goed. Nadat ik even wat typenummers gegoogeld had kwam ik er achter dat het ECC Unbuffered geheugen wel paste, maar het ECC Registered geheugen niet. Wel handig dat ze dat even kenbaar hebben gemaakt door het nokje een fractie te verschuiven.

Het chipset is een Intel 440FX chipset dat alleen Unbuffered EDO ram ondersteund, het maakt dan hoogstwaarschijnlijk niet uit of het ECC of "normaal" geheugen is. De vorige eigenaar is dan naar EDO ram geheugen gaan zoeken met ECC, maar het probleem is dat ECC geheugen vaak ook meteen Registered is ipv Unbuffered en dus niet past. ECC unbuffered is dan ook een nogal aparte combinatie die ik niet vaak zie.

Afijn, na wat uitzoeken bleek dit dus het bruikbare geheugen te zijn. Het geheugen dat naast het zakje ligt:
https://tweakers.net/ext/f/NrMookjWeDCIzJwiuNHacvMT/full.jpg

Dat is dus niet zo veel... Helaas zijn het bijna allemaal 32mb latjes, op het bovenste latje na dan. Die is 64mb. :p Dus mocht iemand nog wat EDO ram geheugen hebben liggen dan wil ik dat best wel overnemen, want met deze latjes kan ik maximaal 160mb ram hebben. En ik zou graag een tikkeltje meer willen, want wie wil er nou niet een hele sloot ramgeheugen aan zijn dual cpu configuratie hebben hangen?

Dan sluit ik maar weer af met 2 mooi plaatjes van de schoongemaakte hardware:
https://tweakers.net/ext/f/TMRUTap4El5Jd7F1azqWi9lR/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/bu5FH7btPVtUsgSP44hHW28Z/full.jpg

De kritische kijker zal vast al gezien hebben dat de cpu koelers ontbreken. Dat klopt, die ben ik niet vergeten maar ik heb 2 originele, ongebruikte, PPro koelers kunnen bemachtigen die er mooi op gaan. Ze moeten alleen nog bezorgd worden. :)

Als je nog op en aanmerkingen hebt dan moet je dat even in een reactie zetten. Tot het volgende deel dan maar!

(1) Pentium Pro restauratie - demonteren

Door auto660 op vrijdag 9 december 2016 13:33 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 4.027

Zo.. Weer mijn volgende poging om eindelijk een complete blogserie te schrijven over een project dat ik gestart ben. Ik weet zeker dat ik hem deze keer ook daadwerkelijk afmaak omdat het hier om een bijzonder stukje hardware gaat. :9

In deze blogserie ga ik een Compaq Professional Workstation 5000 onder handen nemen. Het bijzondere aan dit workstation is dat hij opgebouwd is rond 2 Pentium Pro processors. Dit waren de top-of-the-line processors van Intel, ongeveer 20 jaar geleden dan.

https://tweakers.net/ext/f/zODQ5gwZ3vfYEvxCIRpzsaVl/full.jpg

Ik heb de computer gekregen van tweaker analog_, waarvoor veel dank. De computer zelf was niet helemaal compleet maar gelukkig zitten er meer dan genoeg onderdelen van om hem weer compleet te maken. Na even kort prutsen sleutelen kwamen er al snel wat bios piepjes uit de machine, welke ook weer opgelost waren nadat ik de videokaart in een ander PCI slot had gedrukt.

Hier even een kort specificatielijstje voor de die-hards:

CPU: 2x Pentium Pro 200mhz
RAM: geen :p
GPU: geen :p
HDD: IBM, model en grootte hebben jullie nog tegoed van mij
PSU: 240W (daar kun je tegenwoordig geen dual-cpu workstation meer mee voeden :+ )
1 Diskette drive, 1 CD-ROM drive

Het opknappen/restaureren begint natuurlijk met het demonteren van de machine. Gelukkig was dat snel gedaan, alles zat gebruiksvriendelijk in elkaar. Zo stond het workstation er voor toen ik hem in de kofferbak laadde. Alleen zijn de foto's al na het testen genomen waarbij ik alleen een ram bankje en een videokaartje er in heb gestopt. Deze zie je dus ook op de foto's.
https://tweakers.net/ext/f/B6m5J6iHv2aD6c2PbbVOLFrc/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/cMIfGabtBWskK8vRUXEiXcvY/full.jpg

Ik heb eerst maar even de caddy voor de hdd, cd-rom- en floppydrive er uit geschoven, deze zat toch al los. Het geeft meteen al veel extra ruimte in de kast:
https://tweakers.net/ext/f/KoIEbnNtF6Vp5gzTJar4Erhm/full.jpg

De caddy zelf, met de inhoud:
https://tweakers.net/ext/f/5jWqzZuUNr3Eju5tgQoazb5a/full.jpg

Een leuk detail, omdat het hier om een workstation gaat zit er alleen maar een scsi/floppy controller in, geen IDE controller. Om er dan toch een IDE apparaat werkend in te krijgen is er een handig verloopje in gezet:
https://tweakers.net/ext/f/XldzRGxIv5pPePob2DXDhd25/full.jpg

Nu moest de voeding er uit, wat ook verdacht makkelijk ging. Hier valt dan ook weinig over te schrijven. De voeding ga ik in een volgende tweakblog nog uit elkaar halen om hem te controleren en (als het nodig is) hem wat onderhoud te geven. (condensatoren/fan):
https://tweakers.net/ext/f/DkLIXhB6W4WXGdKLHBDe1HJE/full.jpg

Het label, hierop zie je dat de computers van 20 jaar terug een stuk minder stroom nodig hadden. Het aantal transistoren lag dan ook een stuk lager dan vandaag de dag.
https://tweakers.net/ext/f/ZDTRBMkjbPCyDDXEOUuR9A7S/full.jpg

Dat was het tot zover. In de volgende tweakblog ga ik het moederbord demonteren en dan kan het opknappen van de hardware beginnen. Dan sluit ik af met een kiekje van de hardware, waarop je de typische workstation kenmerken ziet; zoals de 2 aparte cpu's, de riser card voor extra expansion slots en de losse VRM boards bij de cpu's.
https://tweakers.net/ext/f/ur5pgct0n8X27CmCB9ihlJfR/full.jpg

Als jullie verder nog op- en aanmerkingen hebben, zet het dan even in een reactie :) Wat vinden jullie van de schrijfstijl/foto's? Is het zo goed of is er nog iets storends?

Reparatie: Oude Medion computer (1)

Door auto660 op zondag 22 mei 2016 14:51 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 5.154

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik geblogd heb. Het is bij mijn eerdere blog veelal bij onvoltooide projecten gebleven. Daarom ga ik nu alleen nog maar bloggen over de dingen die ik al voltooid hebt, want dingen halverwege laten liggen is nou echt een rottige eigenschap van mij O-)

Ik ben ook pas tijdens de reparatie op het idee gekomen om er een blogpost van te maken dus vooral in het begin zal er wat beeldmateriaal missen.

Om dan maar ter zake te komen, het gaat hier om de reparatie van een oude bananen, Aldi, Medion PC. Het arme ding had er denk ik zo rond de 8 jaar op zitten totdat hij er mee stopte. De computer ging alleen nog maar aan om vervolgens geen beeld te geven en weer uit te gaan. Een soort van useless box zeg maar.

Ik heb maar meteen de kap eraf geschoven en even goed naar binnen gekeken. Naast wat bolletjes stof die met minstens 10 oogjes weer terug keken waren er alleen wat bolle condensatoren. Het zijn er maar 4, zou dat het probleem zijn? 3 er van waren waarschijnlijk onderdeel van de powerfase voor het chipset, dus het zou wel het probleem kunnen veroorzaken.

Nadat de complete computer uit elkaar lag om bij het moederbord te kunnen komen, kwam ik ook op het idee om foto's te gaan maken. (Ze zijn klikbaar!)

http://static.tweakers.net/ext/f/X7uD1o7Utnt9l94tEdkyeLJq/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/YJPE6CzhBBtu882DXtFPfMKo/medium.jpg

Die is er dus niet zo goed aan toe... Gelukkig had ik nog een ander moederbord dat defect en niet te redden was. Daar kon ik mooi wat donor caps vandaan halen. Hier even een foto van de donorcaps die ik ga gebruiken:

http://static.tweakers.net/ext/f/YjP2xdLvDBbJaZriV7YKqvx6/medium.jpg

Voor het solderen gebruik ik een Aoyue 968A+, dit soldeerstation is ESD safe en heeft ook de mogelijkheid om met hete lucht te solderen. Al ga gebruik ik voor deze klus de soldeerbout gebruiken, het is wel handig om met dit soort soldeerwerkjes een soldeerbout te hebben met een dunne punt.

Het resultaat:

http://static.tweakers.net/ext/f/rLIkSkSeg8yKBVFitxeTnAJL/medium.jpg

Okť, ik moet toegeven dat ik een beetje vals gespeeld heb. Ik heb ook de compressor gebruikt. :P


Nu zou je in theorie klaar moeten zijn, maar meestal is het zo met dit soort budget OEM computers dat de condensatoren in de voeding niet veel beter zijn dan die op het moederbord. Vaak is het ook een kettingreactie. Eerst worden de condensatoren in de voeding slecht waardoor bepaalde condensatoren op het moederbord het zwaarder krijgen en uiteindelijk kapot gaan, als ze van slechte kwaliteit zijn. Goede condensatoren gaan over het algemeen erg lang mee. Mijn vermoedens werden na wat schroefwerk helaas dan ook bevestigd.

http://static.tweakers.net/ext/f/g4eTnaWEcz8BLZjBxajcks9i/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/rMXLDiC1dSTDU9Fbuf0Cpm0f/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/YwEDC4IdDwpFXC6mG7gTCJVq/medium.jpg

Let altijd goed op als je een voeding open schroeft! Er kunnen nog hoge spanningen in voorkomen, zelfs als je de stekker al uit het stopcontact hebt!

Een condensator van de 12V rail stond bol (die bij de gele draden), eentje van de +5VSB (onder de spoel), en een waarvan ik niet weet waar hij van is. (naast / achter de heatsink)

Ook voor de voeding heb ik donorcondensatoren gebruikt. Hier de vervanger voor de condensator van de 12V rail:

http://static.tweakers.net/ext/f/bBucGJd70nfwpsjlpPsxYfMe/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/tdS9YOapCaTrKbV1KPPzc7n1/medium.jpg

En de vervanger voor de +5VSB condensator, komt hij je nog bekend voor?

http://static.tweakers.net/ext/f/Q7bbOVDG68qccIkLMb3q5rYw/medium.jpg

Van de laatste condensator had ik helaas geen foto's gemaakt, maar ik heb wel een foto van het eindresultaat:

http://static.tweakers.net/ext/f/TdKp8U1UZA33rXeCddM4e23Z/medium.jpg

En nog foto van de goed schoongemaakte videokaart en de vers aangebrachte koelpasta:

http://static.tweakers.net/ext/f/7RHFByxCezDKl35gE7tYkk3V/medium.jpghttp://static.tweakers.net/ext/f/Fxlfk8l9Pt7r9FMEQO6XhFsi/medium.jpg


Dan nog snel even alles assembleren zodat hij getest kan worden. Deze computer is ook weer in het bezit van de typische Medion tumor, ehh, toeter die je op de processorkoeler klikt.

http://static.tweakers.net/ext/f/Nu7oRSfslRvB5mna7zTfQzfK/medium.jpg

Het moment van de waarheid...

http://static.tweakers.net/ext/f/7g7gUxXlTh26cctYVB892Lmq/full.jpg

Hij doet het! Al het werk is dus niet voor niks geweest *O*

Nou hoor je normaal gesproken meteen alle condensatoren te vervangen die van hetzelfde type zijn dan degene die kapot zijn gegaan maar daar had ik voor deze computer niet de tijd/zin voor. Nu is het een leuke budget reparatie geweest waarmee de computer waarschijnlijk nog wel een aantal jaren door kan voordat er weer wat anders kapot gaat. :Y


Als jullie nog tips hebben over de schrijfstijl of foto's dan hoor ik dat graag. Was deze blog te uitgebreid, precies goed of mis je juist nog wat informatie? Laat maar horen. Complimentjes mogen natuurlijk ook. :z

SLRR opvolger, Street Tuning Evolution

Door auto660 op woensdag 24 december 2014 10:19 - Reacties (5)
Categorie: 2014, Views: 2.766

Ik blog al niet zo veel, en ben nog altijd bezig met deeltje 2 van mijn waterkoeling (zit op een laag pitje, maar ik kom steeds verder) maar nu schoot ik even een meter de lucht in vanaf mijn stoel:

https://www.kickstarter.c...4/street-tuning-evolution

Voor alle SLRR en car freaks (zoals mij) is dit natuurlijk helemaal geweldig. De hoop was al verloren dat er ooit nog eens zo'n game zou komen. Ze hebben nog 0 beelden van de game omdat ze er simpelweg nog niet aan begonnen zijn, al laten ze wel wat beelden zien van wat oude projecten en natuurlijk SLRR zelf. Zelf ga ik hem in ieder geval backen.

(deze blog is niet als spam bedoeld, het is gewoon iets leuks waarvan ik denk dat ik anderen er ook een plezier mee doe als ik het post ;) )