Goedkope waterkoeling (1)

Door auto660 op woensdag 8 oktober 2014 21:26 - Reacties (6)
Categorie: Goedkope Waterkoeling, Views: 3.003

Ik heb mezelf een uitdaging opgelegd. Ik wil goedkoop aan waterkoeling komen zodat ik mijn Pentium 4 project van start kan laten gaan, hierover komt later waarschijnlijk nog een tweakblog. Maar waterkoeling en goedkoop gaan vaak toch niet samen? Tegenwoordig heb je natuurlijk de kant-en-klaar setjes van bijvoorbeeld Corsair of CoolerMaster maar het moet een een custom loop worden welke je dan ook kan uitbreiden. Het hoeft geen topprestaties te leveren of geavanceerde blokken te hebben maar een beetje look-a-like en koelprestaties die er van in de buurt komen zouden wel leuk zijn.

Dus ben ik gaan zoeken... Eerst op tweakers, hier had ik al eerder een gigabyte waterkoeling setje gekocht voor een computer welke niet veel kostte maar helaas stond er dit keer niks op wat interessant voor mij was. Marktplaats dan maar. Hier stond wel het een en ander op maar de ene keer was de gebruiker geregistreerd voor maar 2 weken en waren de foto's van een engelse forumuser gejat en de andere keer waren de verzendkosten mij een beetje te hoog of het setje stelde gewoon écht niks voor. Het werd al wat moeilijker.... Maar toen schoot het woord "speurders" door mijn hoofd :? Het is niet écht een tech-site zoals tweakers is of marktplaats soms kan zijn maar wie niet waagt wie niet wint dus vol moed toetste ik eerst de w in, daarna de a en al snel stond het woord waterkoeling in de zoekbalk. Na op de zoekknop te hebben gedrukt en moedig op prijs te hebben gesorteerd kwam er al snel een (maar 1) aantrekkelijk aanbod naar boven. Een setje dat het volgende bevatte als ik de foto mocht geloven :P :

- Waterpomp
- Slangen
- CPU blok
- chipset blok
- GPU blok (vermoedelijk)
- reservoir
- 120MM radiator
- 120MM sunon fan

En dit voor ¤20 exclusief verzendkosten. Na een (kort) belletje naar de verkoper was de deal rond en werd hij de volgende dag al verzonden O+

Toen ik de doos uitpakte zag ik meteen al dat er veel achterstallig onderhoud aan zat. Er zat een groene aanslag in het reservoir en waterblokken. Tevens zat overal nog een laagje water in. Ik heb alles eerst maar eens grotendeels laten leeglopen en uit elkaar gehaald om alles op een rijtje te zetten.

(1) Overzicht waterkoeling

Volgens mij is dit wel een leuke setje om mee te beginnen en een beetje een basis te hebben om op te knappen en te gaan gebruiken. :Y) De slangen kan ik sowieso al weggooien, deze zijn al helemaal hard geworden en dus niet meer te gebruiken. Ook moet ik even een killer coil (een stukje silver wat er voor zorgt dat er niks in je loop gaat groeien) op de kop tikken zodat er gewoon gedestilleerd water van de AH in kan met wat hoogwaardige autokoelvloeistof. Ook moet er 3 meter aan slang worden gekocht.

Maar nu eerst de eerste problemen en vragen dan maar alvast. De waterblokken hebben een groene aanslag van binnen, hier even een fotootje :9

(1) Ranzig

Dit krijg ik er maar niet vanaf, ik heb er even een laagje cola en bleek in laten staan en daarna met een tandenborstel het geprobeerd weg te schrobben maar het blijft maar zitten :| Weet iemand hoe je dit er vanaf krijgt? Mijn vader zegt dat het even in de straalkast moet maar dat durf ik eigenlijk niet aan met dit lullige blokje plus dat de rubberen rand heel moet blijven natuurlijk.

Ook heeft dit setje Push-In aansluitingen. Nu hebben de huidige slangen een OD van 10MM en een ID van 6.5MM maar nu hebben de nieuwe slangen die ik wil gaan bestellen een OD van 10MM en een ID van 8MM. De wand is dus dunner, gaat dit problemen opleveren met de Push-In aansluitingen of zal de slang nog steeds stevig genoeg zijn?


(Als er spelfoutjes of kromme zinnen in staan graag even laten weten. Al hoef ik geen 20 reacties over mijn spelling en 3 reacties over de inhoud van mijn blog, check dus even of de fout niet al genoemd is ;) )

Volgende: SLRR opvolger, Street Tuning Evolution 12-'14 SLRR opvolger, Street Tuning Evolution
Volgende: AMD's cadeautje 09-'13 AMD's cadeautje

Reacties


Door Tweakers user timberleek, woensdag 8 oktober 2014 21:51

Aangezien het gaat om de binnenkant van het koelblok kun je er toch ook gewoon even een schuurpapiertje overheen halen. Aan de cpu kant wil je dat natuurlijk niet, die moet zo glad mogelijk zijn. Maar de waterkant is imo niet zo kritisch. sterker nog, misschien geeft het wel iets meer oppervlak (al is het minuscuul)

Door Tweakers user wilmardo, woensdag 8 oktober 2014 22:35

Ketchup! Werkt heel goed, de ketchup op de groene aanslag doen, een paar uur laten liggen en dan er goed af poetsen met een tandenborstel. Je kan ook nog citroensap proberen, daar las ik toen ik hetzelfde probleem had ook veel goede dingen over.
Je radiator is goed schoon te krijgen met azijn, je radiator vullen met azijn, nachtje laten staan en daarna goed doorspoelen en zo nodig weer herhalen.
Leuk projectje, ik ga het volgen :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 8 oktober 2014 22:36]


Door Tweakers user auto660, woensdag 8 oktober 2014 22:46

Bedankt voor de tips! Het blokje wat ik nu aan het doen ben is te klein om het te kunnen schuren dus morgen haal ik even wat gedestilleerd water en wat azijn. Dan plunder ik de koelkast wel even voor wat ketchup en ga ik weer in de herkansing :) Dit setje moet hopelijk gaan draaien op een Pentium 4 Prescott 3.2Ghz welke ik op 4Ghz wil gaan krijgen. Maar dat is iets wat later pas uitgedacht gaat worden. Eerst dit maar eens aan de gang krijgen.

Door Tweakers user royb3, woensdag 8 oktober 2014 23:30

Die groene aanslag is gewoon koperoxide(roest dus), waarschijnlijk zijn deze onderdelen in combinatie met nickel gebruikt en is het water ook niet vaak genoeg ververst of is er kraanwater gebruikt. ik zou de binnenkant met een metaalborstel proberen schoon te maken.

Het rubber ziet er overigens ook niet al te goed meer uit. Misschien kun je daarvoor een vervanging zoeken?

Door Tweakers user Pathogen, donderdag 9 oktober 2014 11:54

Ketchup werkt vanwege de azijn. Azijn kan dus ook :)

Door Tweakers user Speedfightserv, donderdag 9 oktober 2014 12:33

Nog beter, Schoonmaak Azijn. volgens mij 40 cent bij de appie.

Reageren is niet meer mogelijk