(1) Pentium Pro restauratie - demonteren

Door auto660 op vrijdag 9 december 2016 13:33 - Reacties (19)
Categorie: -, Views: 5.223

Zo.. Weer mijn volgende poging om eindelijk een complete blogserie te schrijven over een project dat ik gestart ben. Ik weet zeker dat ik hem deze keer ook daadwerkelijk afmaak omdat het hier om een bijzonder stukje hardware gaat. :9

In deze blogserie ga ik een Compaq Professional Workstation 5000 onder handen nemen. Het bijzondere aan dit workstation is dat hij opgebouwd is rond 2 Pentium Pro processors. Dit waren de top-of-the-line processors van Intel, ongeveer 20 jaar geleden dan.

https://tweakers.net/ext/f/zODQ5gwZ3vfYEvxCIRpzsaVl/full.jpg

Ik heb de computer gekregen van tweaker analog_, waarvoor veel dank. De computer zelf was niet helemaal compleet maar gelukkig zitten er meer dan genoeg onderdelen van om hem weer compleet te maken. Na even kort prutsen sleutelen kwamen er al snel wat bios piepjes uit de machine, welke ook weer opgelost waren nadat ik de videokaart in een ander PCI slot had gedrukt.

Hier even een kort specificatielijstje voor de die-hards:

CPU: 2x Pentium Pro 200mhz
RAM: geen :p
GPU: geen :p
HDD: IBM, model en grootte hebben jullie nog tegoed van mij
PSU: 240W (daar kun je tegenwoordig geen dual-cpu workstation meer mee voeden :+ )
1 Diskette drive, 1 CD-ROM drive

Het opknappen/restaureren begint natuurlijk met het demonteren van de machine. Gelukkig was dat snel gedaan, alles zat gebruiksvriendelijk in elkaar. Zo stond het workstation er voor toen ik hem in de kofferbak laadde. Alleen zijn de foto's al na het testen genomen waarbij ik alleen een ram bankje en een videokaartje er in heb gestopt. Deze zie je dus ook op de foto's.
https://tweakers.net/ext/f/B6m5J6iHv2aD6c2PbbVOLFrc/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/cMIfGabtBWskK8vRUXEiXcvY/full.jpg

Ik heb eerst maar even de caddy voor de hdd, cd-rom- en floppydrive er uit geschoven, deze zat toch al los. Het geeft meteen al veel extra ruimte in de kast:
https://tweakers.net/ext/f/KoIEbnNtF6Vp5gzTJar4Erhm/full.jpg

De caddy zelf, met de inhoud:
https://tweakers.net/ext/f/5jWqzZuUNr3Eju5tgQoazb5a/full.jpg

Een leuk detail, omdat het hier om een workstation gaat zit er alleen maar een scsi/floppy controller in, geen IDE controller. Om er dan toch een IDE apparaat werkend in te krijgen is er een handig verloopje in gezet:
https://tweakers.net/ext/f/XldzRGxIv5pPePob2DXDhd25/full.jpg

Nu moest de voeding er uit, wat ook verdacht makkelijk ging. Hier valt dan ook weinig over te schrijven. De voeding ga ik in een volgende tweakblog nog uit elkaar halen om hem te controleren en (als het nodig is) hem wat onderhoud te geven. (condensatoren/fan):
https://tweakers.net/ext/f/DkLIXhB6W4WXGdKLHBDe1HJE/full.jpg

Het label, hierop zie je dat de computers van 20 jaar terug een stuk minder stroom nodig hadden. Het aantal transistoren lag dan ook een stuk lager dan vandaag de dag.
https://tweakers.net/ext/f/ZDTRBMkjbPCyDDXEOUuR9A7S/full.jpg

Dat was het tot zover. In de volgende tweakblog ga ik het moederbord demonteren en dan kan het opknappen van de hardware beginnen. Dan sluit ik af met een kiekje van de hardware, waarop je de typische workstation kenmerken ziet; zoals de 2 aparte cpu's, de riser card voor extra expansion slots en de losse VRM boards bij de cpu's.
https://tweakers.net/ext/f/ur5pgct0n8X27CmCB9ihlJfR/full.jpg

Als jullie verder nog op- en aanmerkingen hebben, zet het dan even in een reactie :) Wat vinden jullie van de schrijfstijl/foto's? Is het zo goed of is er nog iets storends?

Volgende: (2) Pentium Pro restauratie - schoonmaken en ram uitzoeken 12-'16 (2) Pentium Pro restauratie - schoonmaken en ram uitzoeken
Volgende: Reparatie: Oude Medion computer (1) 05-'16 Reparatie: Oude Medion computer (1)

Reacties


Door Tweakers user analog_, vrijdag 9 december 2016 20:06

Dat verloopje is geen SCSI/IDE conversie maar SCSI 68 pins wide naar 80 pins IIRC. Dat was voor een SCSI CDROM drive. Ik heb zo nu en dan gezocht naar RAM voor deze doos en had altijd het verkeerde type gekocht (of was geadverteerd). Ik wens je succes met de zoektocht ernaar. Het zou trouwens kunnen dat er ooit een FANduct was en de middelste brug heb ik 'wat ruimer' gemaakt ;) Een v/d twee koelblokken is origineel de andere + CPU en VRM komen van ebay. Hang er trouwens een powermeter eens aan ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 9 december 2016 20:11]


Door Tweakers user auto660, vrijdag 9 december 2016 20:13

analog_ schreef op vrijdag 9 december 2016 @ 20:06:
Dat verloopje is geen SCSI/IDE conversie maar SCSI 68 pins wide naar 80 pins IIRC. Dat was voor een SCSI CDROM drive. Ik heb zo nu en dan gezocht naar RAM voor deze doos en had altijd het verkeerde type gekocht (of was geadverteerd). Ik wens je succes met de zoektocht ernaar. Het zou trouwens kunnen dat er ooit een FANduct was en de middelste brug heb ik 'wat ruimer' gemaakt ;) Een v/d twee koelblokken is origineel de andere + CPU en VRM komen van ebay. Hang er trouwens een powermeter eens aan ;)
Ik dacht dat het een verloopje naar IDE was, ik vond het al zo raar dat daar geen extra hardware voor nodig was. Ik heb nu net het workstation wat verder gedemonteerd en zie inderdaad dat de cpu codes iets verschillen en dat 1 heatsink anders is.

Met het ram kwam ik er ook al achter dat het allemaal net niet paste, alleen het originele compaq bankje paste er goed in.

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 9 december 2016 20:14

Leuk, wens je succes op de zoektocht. Geeft een kick om het helemaal perfect te krijgen, wat je vast gaat lukken.

Door Tweakers user Damic, vrijdag 9 december 2016 21:52

PCI en ISA :) waar is den tijd.

Door Tweakers user IceTeaGX, zaterdag 10 december 2016 09:18

Compaq had in de tijd nogal de neiging om een eigen pinout te gebruiken voor hun geheugen, iets van vendor lock-in.

Ze vergaten daarbij soms wel een andere slot layout te gebruiken (die uitsparingen in de RAM slots, waardoor je ze niet verkeerd kan plaatsen, en normaal gezien ook geen verkeerd type)
Met in sommige gevallen het gevolg dat er een powerline met een data lijn of grondlijn (of whatever, heb mij er niet in zitten verdiepen) gewisseld werd, met vrij explosieve gevolgen.

Hetzelfde met de PSU overigens, dus zeer voorzichtig zijn als je deze eens wilt vervangen.

Door Tweakers user Twynn, zaterdag 10 december 2016 14:00

IceTeaGX schreef op zaterdag 10 december 2016 @ 09:18:
Compaq had in de tijd nogal de neiging om een eigen pinout te gebruiken voor hun geheugen, iets van vendor lock-in.
Voor zover ik me kan herinneren gebruikte compaq ook in die tijd gewoon ram volgens de standaarden..

Alleen zal in deze machine geen standaard edo ram in moeten.. Waarschijnlijk iets van buffered ecc edo ram o.i.d.
Zijn die zwarte sloten geen eisa sloten?

[Reactie gewijzigd op zondag 11 december 2016 09:37]


Door Tweakers user wouterg00, zaterdag 10 december 2016 15:48

Kun je er Doom op draaien? :P
Probeer anders misschien om Windows XP er nog op te zetten, en dan oude games te spelen

Door Tweakers user coolbvrobin, zaterdag 10 december 2016 20:15

Interessante blog. als hij ooit klaar komt (En dat komt denk ik wel goed)
Zie ik er graag een video over :)

Door Tweakers user downtime, zondag 11 december 2016 09:24

Twynn schreef op zaterdag 10 december 2016 @ 14:00:
[...]


Voor zover ik me kan herinneren gebruikte compaq ook in die tijd gewoon ram volgens de standaarden..
Alleen in theorie. Er waren in de praktijk veel compatibiliteitsproblemen met Compaqs. Als je niet aan het originele Compaq geheugen kunt komen dan is Kingston vaak een goed alternatief. Als ik me goed herinner was Compaq geheugen gewoon rebadged Kingston met pakweg 100% prijsopslag.

Door Tweakers user winnie, zondag 11 december 2016 09:26

Waar blijft de tijd :z
Die witte sloten zijin PCI, de zwarte zijn EISA. Ik weet niet wat zo'n Compaq vreet aan RAM. Zal inderdaad wel ECC zijn. MIjn single Pentium Pro (van de vobis) nam genoegen met gewoon EDO ram. Doom draaide aardig, maar had wel een goede videokaart nodig voor echt goed beeld (vandaar dat ik een 3DFx Monster kaart erin had). XP draaide prima. Mijn PPro was overclockbaar naar 233MHz. Simpelweg de multiplier verhogen naar de maximale 3.5. Het MoBO had namelijk alle settings onboard voor de PPro 150MHz, 180MHz en 200MHz. Je kon de multiplier met apart hele en apart halve getallen instellen via (ik dacht) switches, frequency was instelbaar op 60 en 66MHz.
Die PPro was een hele belangrijke processor voor Intel. Nieuwe architectuur, maar ook voor het eerst enterprise processoren. De PPro was de voorloper van de Xeon.

Door Tweakers user auto660, zondag 11 december 2016 12:27

Bedankt voor de reacties, er staan wel wat interessante dingen tussen. Ik ben er ondertussen achter gekomen dat veel ram dat ik heb meegekregen niet past omdat dat allemaal ECC registered geheugen is. Terwijl de pc (ECC) unbuffered ram nodig heeft, een daarvan is een nokje in het geheugenslot net iets anders.

Er zat ook een 3dfx banshee bij, welke ik er waarschijnlijk in ga zetten. Dus grafisch is het dan ook in orde. Ik ga mij ook even verdiepen in de multiplier jumpers, misschien zijn ze op 233mhz ook nog stabiel.

En natuurlijk een 32bit OS installeren, want daar excelleerde de PPro in. :)

Door Tweakers user SpoekGTi, zondag 11 december 2016 12:53

winnie schreef op zondag 11 december 2016 @ 09:26:
Waar blijft de tijd :z
Die witte sloten zijin PCI, de zwarte zijn EISA. Ik weet niet wat zo'n Compaq vreet aan RAM. Zal inderdaad wel ECC zijn. MIjn single Pentium Pro (van de vobis) nam genoegen met gewoon EDO ram. Doom draaide aardig, maar had wel een goede videokaart nodig voor echt goed beeld (vandaar dat ik een 3DFx Monster kaart erin had). XP draaide prima. Mijn PPro was overclockbaar naar 233MHz. Simpelweg de multiplier verhogen naar de maximale 3.5. Het MoBO had namelijk alle settings onboard voor de PPro 150MHz, 180MHz en 200MHz. Je kon de multiplier met apart hele en apart halve getallen instellen via (ik dacht) switches, frequency was instelbaar op 60 en 66MHz.
Die PPro was een hele belangrijke processor voor Intel. Nieuwe architectuur, maar ook voor het eerst enterprise processoren. De PPro was de voorloper van de Xeon.
Doom draaide bij mij anders al prima op een 486DX2 66Mhz met een Trident VLB 768kb grafische kaart, lijkt mij vrij onlogisch dat dat op een PPro 200MHz niet goed draaide. Immers heb ik zelf nog een Ppro aan de gang gehad met Quake 1 :P liep als een zonnetje

Door Tweakers user winnie, maandag 12 december 2016 17:48

SpoekGTi schreef op zondag 11 december 2016 @ 12:53:
[...]


Doom draaide bij mij anders al prima op een 486DX2 66Mhz met een Trident VLB 768kb grafische kaart, lijkt mij vrij onlogisch dat dat op een PPro 200MHz niet goed draaide. Immers heb ik zelf nog een Ppro aan de gang gehad met Quake 1 :P liep als een zonnetje
Klopt, ik bedoelde quake1. Sowieso heb je niets aan een opengl kaart bij doom.

Door Tweakers user DieAnder, maandag 12 december 2016 21:11

analog_ schreef op vrijdag 9 december 2016 @ 20:06:
Dat verloopje is geen SCSI/IDE conversie maar SCSI 68 pins wide naar 80 pins IIRC. Dat was voor een SCSI CDROM drive.
Da's ook niet helmaal correct: het is een verloopje voor 68pins wide naar 50pins narrow SCSI

Door Tweakers user DieAnder, maandag 12 december 2016 21:13

auto660 schreef op zondag 11 december 2016 @ 12:27:
En natuurlijk een 32bit OS installeren, want daar excelleerde de PPro in. :)
OS/2 natuurlijk, dan ben je helemaal een bikkel! ;)

Periode-correct (en ook bruikbaar) zou Windows NT4 zijn of evt NT 3.51. Met W2k of XP zou je ook eventueel nog een spelletje kunnen spelen. Anders is er wel een Linux distro te vinden die het doet.
Laat je niet verleiden tot DOS, W3.11, W95, W98, WME en dat soort pulp want dat ondersteunt geen multi-cpu! Het draait wel, maar alleen maar op één processor, en dat is een beetje sneu.

[Reactie gewijzigd op maandag 12 december 2016 23:27]


Door Tweakers user SeatRider, dinsdag 13 december 2016 19:35

Kicken. Ik heb die dingen nog verkocht destijds, bij Dunnet op de Kipstraat. Wie kan zich die winkel nog herinneren...? O+

Door Tweakers user victorb, dinsdag 13 december 2016 23:55

Gaaf Project!

Wel windows NT 4.0 erop draaien hoor! En Matrox millinium erin :)

Ik heb net deze video gemaakt!

https://youtu.be/oxmQ-hpyCwA

Door Tweakers user auto660, woensdag 14 december 2016 00:00

victorb schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 23:55:
Gaaf Project!

Wel windows NT 4.0 erop draaien hoor! En Matrox millinium erin :)

Ik heb net deze video gemaakt!

https://youtu.be/oxmQ-hpyCwA
Jezus man... Dat is wel de dream build zeg maar. Met 2 pentium 2 overdrives er in... Helaas heb ik het geld er niet voor. Dit soort spul komt vaak gewoon op mijn pad voor een zacht prijsje en dan is het voor mij nog wel te doen. Ik ben al bezig om een originele NT4 disc met code te regelen :)

Door Tweakers user brain75, woensdag 14 december 2016 10:14

20 jaar oud? Ik word oud merk ik.....ik weet nog wel dat ik de Pentium 75 van mijn vriendin (inmiddels vrouw) diverse upgrades heb gegeven. Na wat vervangingen draaide het beestje volgens mij op 150 MHz en 16Mb EDO RAM. Weet alleen niet elke video-kaart erin zat....

Nadat die de deur uitging een stap omhoog gegaan met een AMD 1,3 GHz en een hele vette Radeon Videokaart: I felt like flying! :)

Reageren is niet meer mogelijk