(2) Pentium Pro restauratie - schoonmaken en ram uitzoeken

Door auto660 op zondag 11 december 2016 18:46 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 4.830

Zoo... deeltje 2 van deze blogserie is alweer af. De afgelopen dagen ben ik in mijn vrije uurtjes vooral bezig geweest met het verdere demonteren en schoonmaken van het workstation. Gelukkig ben ik geen roest oid tegengekomen, alleen een laagje stof. Dat maakte het al weer heel wat makkelijker. En owja, ik heb ook nog even uitgezocht welk type ram er nou precies in het moederbord past en hoeveel van de meegegeven geheugenlatjes van dat type zijn.

Ik zal maar bij het begin beginnen, hier zie je de overgebleven hardware die ik in de vorige blog nog niet gedemonteerd had. Op de processors zaten nog een dikke lagen koelpasta welke de koelblokken vast hielden:
https://tweakers.net/ext/f/jSNSZ5SbEKfFevQDF2xgRX7u/full.jpg

Nadat ik de processors had schoongemaakt zagen ze er al een stuk beter uit. Ze hebben 256kb cache, de basic uitvoering dus. Het zouden de gouden plakken voor de Olympische overclock spelen kunnen zijn :+ :
https://tweakers.net/ext/f/9AOpQKXLCsupRuv4MxHmUSqb/full.jpg

De moederborden van die tijd zien er in mijn ogen ook wel gaaf uit, niet omdat ze RGB ledjes oid hebben maar meer omdat er nog zo veel componentjes op zitten en dat je kan zien hoeveel werk er in heeft gezeten:
https://tweakers.net/ext/f/PxIJDjW0PCDxf3pMjHVEtaYB/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/QtP65Dz7maBiydFKP2qlWBEd/full.jpg

Het moederbord en de expansions slot card moesten er ook aan geloven en werden met een mix van gedemineraliseerd water en dreft schoongeborsteld. (heel voorzichtig natuurlijk)
https://tweakers.net/ext/f/2iUTP8VTmaGfA1EVXJoV2NDP/full.jpg

En daarna moest de hardware natuurlijk worden gedroogd. Je kan het natuurlijk een dag op de kachel laten liggen maar je kan het ook even in de oven stoppen. Op 40 graden natuurlijk, en even goed opletten dat de oven niet alsnog te heet wordt:
https://tweakers.net/ext/f/44Amfgl1CmKz1ORi8qQEhAKI/full.jpg

Als je dan toch bezig bent kun je meteen even de frontpanel er bij pakken en poetsen, toch? De bovenste foto van het paneel is van voor het poetsen, en de onderste foto van het paneel is van na het poetsen. Zo heb ik toch nog even mooi een paar krassen er uit kunnen poetsen:
https://tweakers.net/ext/f/21JlNMvrXHY8hduJZz43sezc/full.jpg

Nu was ik wel even klaar met het poetsen en ben ik aan het ram "probleem" begonnen. Er zat namelijk een heel zakje EDO ram geheugen bij dat maar niet wilde passen. Een uitsparing voor het nokje zat steeds 1mm verschoven. Alleen bij een paar ram latjes zat hij wel goed. Nadat ik even wat typenummers gegoogeld had kwam ik er achter dat het ECC Unbuffered geheugen wel paste, maar het ECC Registered geheugen niet. Wel handig dat ze dat even kenbaar hebben gemaakt door het nokje een fractie te verschuiven.

Het chipset is een Intel 440FX chipset dat alleen Unbuffered EDO ram ondersteund, het maakt dan hoogstwaarschijnlijk niet uit of het ECC of "normaal" geheugen is. De vorige eigenaar is dan naar EDO ram geheugen gaan zoeken met ECC, maar het probleem is dat ECC geheugen vaak ook meteen Registered is ipv Unbuffered en dus niet past. ECC unbuffered is dan ook een nogal aparte combinatie die ik niet vaak zie.

Afijn, na wat uitzoeken bleek dit dus het bruikbare geheugen te zijn. Het geheugen dat naast het zakje ligt:
https://tweakers.net/ext/f/NrMookjWeDCIzJwiuNHacvMT/full.jpg

Dat is dus niet zo veel... Helaas zijn het bijna allemaal 32mb latjes, op het bovenste latje na dan. Die is 64mb. :p Dus mocht iemand nog wat EDO ram geheugen hebben liggen dan wil ik dat best wel overnemen, want met deze latjes kan ik maximaal 160mb ram hebben. En ik zou graag een tikkeltje meer willen, want wie wil er nou niet een hele sloot ramgeheugen aan zijn dual cpu configuratie hebben hangen?

Dan sluit ik maar weer af met 2 mooi plaatjes van de schoongemaakte hardware:
https://tweakers.net/ext/f/TMRUTap4El5Jd7F1azqWi9lR/full.jpg
https://tweakers.net/ext/f/bu5FH7btPVtUsgSP44hHW28Z/full.jpg

De kritische kijker zal vast al gezien hebben dat de cpu koelers ontbreken. Dat klopt, die ben ik niet vergeten maar ik heb 2 originele, ongebruikte, PPro koelers kunnen bemachtigen die er mooi op gaan. Ze moeten alleen nog bezorgd worden. :)

Als je nog op en aanmerkingen hebt dan moet je dat even in een reactie zetten. Tot het volgende deel dan maar!

Volgende: (3) Pentium Pro restauratie - assembleren 12-'16 (3) Pentium Pro restauratie - assembleren
Volgende: (1) Pentium Pro restauratie - demonteren 12-'16 (1) Pentium Pro restauratie - demonteren

Reacties


Door Tweakers user teamacc, zondag 11 december 2016 19:39

Drogen in de oven kun je beter niet doen. Water + warmte = roest.

Ooit de fout gemaakt om een achternaaf met een fohn te drogen na deze schoon te hebben gemaakt. Ik zag de roest verschijnen en groeien.

[Reactie gewijzigd op zondag 11 december 2016 19:40]


Door Tweakers user GemengdeDrop, zondag 11 december 2016 20:22

Jammer. Ik heb dit soort meuk net allemaal weggemieterd. :Y) . Al bewaar ik wel een paar reepjes voor een minimale baseline aan meuk die ik niet weg durf gooien.

Ik moet toegeven, het blijft leuk, een beetje prutsen met dit soort spul - maar bij mij kwam het punt dat het maar gewoon stond te staan en dus altijd in de weg :+

Overigens: die opmerking van je over de complexiteit van het mobo - kan ik me in vinden. Ik heb het idee dat er vroeger ook wat meer aandacht was voor kwaliteit gewoonweg omdat het toch allemaal niet zo simpel was - en dan wil je je wel waar voor je geld.

Die goeie ouwe tijd dat je nog met een vergrootglas (en soms een mondkapje |:( ) op zoek moest naar de jumpertabel voor de processorklok. Of vergeten dat je spanningsjumpers nog verkeerd stonden. "Ahww., heb ik 'm nu per ongeluk overklokt O-) ? boeie }:O "

Door Tweakers user Cyphax, zondag 11 december 2016 20:22

Ooh een dual processor setup, classy! Lopen die op 200MHz?
Ik had zelf in die tijd een P200MMX (en ik heb 'm nog, maar niet hele machine), dat was genieten toentertijd, maar de Pro's waren het neusje van de zalm.
OMG het is echt 20 jaar geleden.
Volgens mij heb ook nog een mobo liggen uit die tijd... 'k weet niet of die op 200MHz kan lopen. Anders moet het een P133 zijn. Als het nog werkt. :X

Door Tweakers user Damic, zondag 11 december 2016 20:55

Wauw waar is den tijd met modules van 64MB :+ dan was je koning.

Door Tweakers user GemengdeDrop, zondag 11 december 2016 21:33

Damic schreef op zondag 11 december 2016 @ 20:55:
Wauw waar is den tijd met modules van 64MB :+ dan was je koning.
Ik heb ze nog liggen met 2MB 8-)

Door Tweakers user SCS2, maandag 12 december 2016 01:04

Net YouTube filmpje gezien over het terugwinnen van het goud uit deze cpu's. Schijnen het meest per kg cpu te bevatten....

In mijn ogen een Doodzonde !!

Door Tweakers user Flimovic, maandag 12 december 2016 09:48

teamacc schreef op zondag 11 december 2016 @ 19:39:
Drogen in de oven kun je beter niet doen. Water + warmte = roest.

Ooit de fout gemaakt om een achternaaf met een fohn te drogen na deze schoon te hebben gemaakt. Ik zag de roest verschijnen en groeien.
Het grote probleem van drogen met een föhn is dat je naast warmte, ook heel veel zuurstof aanvoert. In een oven (mits geen hete lucht) zal dat probleem een stuk minder zijn.

Door Tweakers user Gymnasiast, maandag 12 december 2016 10:30

Leuk om te zien en te lezen. Ik ben destijds (2003) ook begonnen met knutselen aan systemen van rond deze tijd - wel consumentensystemen overigens.

Hoe heb je de krassen uit de plastic voorkant weten te krijgen, overigens?

Door Tweakers user auto660, maandag 12 december 2016 10:51

@SCS2: Dat soort filmpjes bekijk je met pijn in het hart, tegenwoordig weegt de historische waarde (in mijn ogen) zwaarder dan de goudprijs.

@Flimovic: De oven heeft natuurlijk de lucht wel wat verwarmd, maar niet zodanig dat het te heet werd om de spullen met je blote handen te pakken. Dus het zal wel onder de 50 graden gebleven zijn. Ik zie verder nog geen corrosie maar ik zal het in de gaten houden.

@Gymnasiast: Ik heb uiteindelijk de krassen er uit kunnen poetsen. Als deze build af is ga ik aan de slag met een volgende retro build, dat wordt waarschijnlijk een consumentensysteempje.

Door Tweakers user Gymnasiast, maandag 12 december 2016 14:51

@auto660 Waarmee heb je de krassen eruit gepoetst?

Door Tweakers user Aapje, maandag 12 december 2016 15:06

Re-cap je 't board ook?

Door Tweakers user DrDrax, maandag 12 december 2016 17:30

ik heb ook nog een intel pr440fx liggen en ook een aantal intel boarden met 1x socket 8, heeft HEEL veel moeite gekost om te verzamelen ...
Gravis ultrasound kaarten ook zo een pain om aan te komen.

ik wist niet eens dat ze mainboarden met riser er waren, weer wat geleerd.

Mooie build man.
misschien overbodig maar https://www.facebook.com/groups/RetroMachines/ , altijd leuk.

Door Tweakers user BrainCrash, maandag 12 december 2016 17:44

Voor dat soort mooie CPU's zouden er eigenlijk transparante heatsinks moeten bestaan :)
Zonde om die af te dekken! :P
... met een mix van gedemineraliseerd water en dreft schoongeborsteld.
Tip voor volgende projecten: Dat soort schoonmaakwerkzaamheden kun je veel beter doen met Isopropyl-alcohol. Das veel veiliger en vriendelijker voor je electronica (wordt er industrieel ook voor gebruikt), maakt héél goed schoon, en droogt snel vanzelf op, dus geen waterschade of drogen in een oven nodig 8-)

Door Tweakers user Ultrapc, maandag 12 december 2016 18:21

Blijft prachtig om met hardware bezig te zijn die al druk was met rekenen tijdens mijn (en jouw) geboorte ;) . Verder nooit problemen gehad met moederborden (en grafische kaarten, ssd's en geheugen...) te drogen in een oven. Ben zelf meestal wel geduldig, maar wanneer er een klant staat die bij het losknippen van wat tiewraps een van de slangen van een AIO waterkoeler te pakken had gaat je geduld langzaam mee de oven in. Anyway, dat heeft er niet veel mee te maken O-).

Weet je al welk OS je er op gaat zetten? Benieuwd! Succes!

Door Tweakers user Tjeerd84, dinsdag 13 december 2016 13:08

Flimovic schreef op maandag 12 december 2016 @ 09:48:
[...]


Het grote probleem van drogen met een föhn is dat je naast warmte, ook heel veel zuurstof aanvoert. In een oven (mits geen hete lucht) zal dat probleem een stuk minder zijn.
Zuurstof in de lucht is niet de reden voor het roesten. Het roest-proces vindt plaats in het water als het contact maakt met ijzer of sommige andere metalen. De zuurstof die in het water is opgelost wordt gebruikt voor de oxidatie. In water zit meer dan genoeg zuurstof om roest te veroorzaken.

De oplossing om roest tegen te gaan, als een voorwerp vochtig is, is om het water zo snel mogelijk te laten verdampen. Water verdampt het snelst door er steeds (droge) lucht overheen te blazen. Extra warmte versnelt de verdamping. Een föhn (zonder verwarming) werkt op zich dus goed, maar je moet dan wel zorgen dat je 'over' de elektronica blaast. Als een föhn recht op de electronica blaast, is er kans dat water juist dieper in kleine openingen gaat zitten, waar het vervolgens niet meer goed kan verdampen en dus roest kan gaan veroorzaken. Een oven droogt in ieder geval een stuk minder snel dan een föhn en op 40 graden Celcius gaat het drogen in een oven nog minder snel dan gewoon drogen aan de open lucht. Hogere temperaturen in de oven (of met een föhn) is niet aan te raden voor bepaalde onderdelen van de electronica, omdat ze dan kunnen smelten.

De echte oplossing om electronica te reinigen is al genoemd door BrainCrash. Isopropyl-alcohol reinigt perfect en droogt binnen een paar seconden zelf op. Daarnaast zorgt de alcohol toch al niet voor roest. Het is in ieder geval nooit aan te raden om ook maar iets met water te doen bij electronica...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 december 2016 13:10]


Door Tweakers user auto660, dinsdag 13 december 2016 13:11

@Aapje: Nee, de caps van vroeger waren vaak beter dan de meeste goedkope caps van nu. Ook de belasting op de cap zal een stuk lager liggen (lagere stroomverbruiken en kleinere temperatuurwisselingen). Als het moederbord zo gewoon goed werkt laat ik hem zo.

@Gymnasiast: Gewoon met wat water en een sponsje. (de zachte kant)

@DrDrax: Bedankt voor de tip, ik heb zelf wel facebook en zal er wist niet dat die pagina er was.

@Ultrapc: Ik ben nu bezig om 2 Windows NT4 cd's te scoren.

@Tjeerd: Bedankt voor de uitleg, de volgende keer zal ik met Isopropyl-alcohol aan de slag gaan. Maar bij Vogons zag ik dat mensen gewoon met een sopje hun hardware aan het poetsen waren en dat leek mij wel een goed idee, want dat stof wat er op ligt zal niet zomaar mee verdampen de lucht in lijkt mij?

[Reactie gewijzigd op dinsdag 13 december 2016 13:23]


Door Tweakers user gekko90, dinsdag 13 december 2016 13:29

Super leuk blog om zo te volgen. De Retro groep op facebook is ook een goeie om in de gaten te houden. Veel liefhebbers van oude en exotische hardware.
Heb je al besloten welk OS je erop gaat zetten? Wanneer je de Microsoft kant uit gaat zou Windows 2K (met unoffical sp5) een goede optie zijn voor ivm multi processor ondersteuning }:O .
Verder altijd mooi om er zo veel mogelijk geheugen in te gooien }> + hogere multiplier wanneer de cpu's het accepteren

Door Tweakers user Palomar, dinsdag 13 december 2016 15:39

Gaaf man. Ik heb ook zo'n type compaq-kast gehad met een 486DX2 erin. Later nog opgevoerd met een Pentium overdrive cpu en snellere harddisk. Helaas allemaal weggegooid volgens mij, omdat je er uiteindelijk natuurlijk niks meer mee kan ;)

Door Tweakers user Hkuit, dinsdag 13 december 2016 15:58

auto660 schreef op dinsdag 13 december 2016 @ 13:11:
Maar bij Vogons zag ik dat mensen gewoon met een sopje hun hardware aan het poetsen waren en dat leek mij wel een goed idee, want dat stof wat er op ligt zal niet zomaar mee verdampen de lucht in lijkt mij?
Nee, daarom heb je een vloeistof nodig om dat stof te verzamelen en weg te kunnen vegen. Maar het voordeel van IPA is dat de vloeistof zelf niet bijdraagt aan corrosie, en dat doet water (waarin zuurstof zit opgelost) dus wel.
Door het verdampen zèlf wordt er niets schoon; als ik een druppel alcohol (of water) op een stoffig vlak leg en ik wacht tot het verdampt is, dan ligt dat stof er nog steeds. En dat geldt ook voor vet; dat lost wel op in de alcohol, maar dan moet je het mengsel van vet+alcohol vervolgens wél afvoeren, anders verplaatst je het vet alleen maar.

Door Tweakers user auto660, dinsdag 13 december 2016 16:17

Ik heb ook nog dit spul zien staan net, is dat ook geschikt voor het schoonmaken?
http://www.crcindustries.com/faxdocs/tchdta/116.pdf

Door Tweakers user Flake, woensdag 14 december 2016 08:50

Ik wil je niet ontmoedigen om verder blogs te maken, maar de stappen die je hier neemt zijn niet echt gebaseerd op best practices met electronica.

De tandenborstel in het bijzonder. Dat spul is gewoon van kunststof, en zodra je wrijving met kunststof veroorzaakt wordt dat statisch. Daar kun je de boel mee frituren. Als je een stofzuiger met borstel over een moederbord haalt (zelfde effect maar dan in grotere uitvoering) is het vrijwel altijd einde oefening. Ook die oven op 40 graden is een slecht idee voor het plastic (connectoren) en de batterij op het moederbord. Als je vocht wil absorberen, pak dan rijst of vochtvreters.

Als je een level up wilt maken, pak dan een antistatische borstel (moet je natuurlijk ook een antistatische werkplek hebben) en gebruik geen Dreft maar alcohol. Alcohol is vluchtig en verdampt uit z'n eigen. Die frontpanel kun je rustig met Dreft en een tandenborstel schoonmaken, maar voor PCB's moet je dat niet doen.

/edit: industrial reiniging sprays voor elektronica, zoals die CRC die je noemt, is ook prima. Maar let goed op de specs van de fabrikant of er residu achter blijft en of het geschikt is voor gebruik met plastics. Hier is dat zo te zien geen probleem.

[Reactie gewijzigd op woensdag 14 december 2016 08:54]


Door Tweakers user auto660, woensdag 14 december 2016 09:06

Flake schreef op woensdag 14 december 2016 @ 08:50:
Ik wil je niet ontmoedigen om verder blogs te maken, maar de stappen die je hier neemt zijn niet echt gebaseerd op best practices met electronica.

De tandenborstel in het bijzonder. Dat spul is gewoon van kunststof, en zodra je wrijving met kunststof veroorzaakt wordt dat statisch. Daar kun je de boel mee frituren. Als je een stofzuiger met borstel over een moederbord haalt (zelfde effect maar dan in grotere uitvoering) is het vrijwel altijd einde oefening. Ook die oven op 40 graden is een slecht idee voor het plastic (connectoren) en de batterij op het moederbord. Als je vocht wil absorberen, pak dan rijst of vochtvreters.

Als je een level up wilt maken, pak dan een antistatische borstel (moet je natuurlijk ook een antistatische werkplek hebben) en gebruik geen Dreft maar alcohol. Alcohol is vluchtig en verdampt uit z'n eigen. Die frontpanel kun je rustig met Dreft en een tandenborstel schoonmaken, maar voor PCB's moet je dat niet doen.

/edit: industrial reiniging sprays voor elektronica, zoals die CRC die je noemt, is ook prima. Maar let goed op de specs van de fabrikant of er residu achter blijft en of het geschikt is voor gebruik met plastics. Hier is dat zo te zien geen probleem.
Bedankt voor de tips! Als ik het nu zo terug kijk is het inderdaad wel een beetje een knullige methode. Maar ik had zoiets van; als ze het op het Vogons forum zo doen (een retro hardware liefhebbers forum) dan zal het vast wel goed zijn. Niet dus...

Ik gebruik wel al een antistatisch bandje, en zal in het vervolg die CRC spray gebruiken.

Door Tweakers user technopeuter, woensdag 14 december 2016 09:54

deze cpu's doen in de goudhandel zo ¤35/stuk

Door Tweakers user Flake, woensdag 14 december 2016 18:37

auto660 schreef op woensdag 14 december 2016 @ 09:06:
[...]

Ik gebruik wel al een antistatisch bandje, en zal in het vervolg die CRC spray gebruiken.
Dan moet je ook een matje gebruiken. Ik heb jaren geleden een blog geschreven over antistatisch werken, dat moet genoeg zijn om te weten hoe dat werkt.

Ik vind dit soort blogs wel leuk om te zien, maar ik vind het doodzonde als je verkeerde methoden toepast waarmee je die oude hardware beschadigt. Dus ik hoop dat je dit gaat toepassen en daardoor geen defecte hardware meer hebt tijdens het hobbyen. Succes ermee :)

Door Tweakers user analog_, woensdag 14 december 2016 19:09

Over dat geheugen. Je moet voor beide nokjes opletten. Ene is ecc/reg andere is 3.3V en 5V.

Reageren is niet meer mogelijk