Retro pc opknappen. (1)

Door auto660 op vrijdag 2 augustus 2013 12:53 - Reacties (42)
Categorie: Retro PC, Views: 7.530

Hallo medetweakers,

Dit is mijn eerste tweakblog, nu ga ik mij niet helemaal voorstellen en al dat soort gedoe om vervolgens pas na een paar maanden een "echte" tweakblog te maken dus dit gedeelte houd ik maar kort zodat er weer eens geluld kan worden over computers. Heb je op of aanmerkingen op de stijl, manier van schrijven of andere dingen zeg het dan even want dan kan ik er wat mee doen :) Dus nu het echte gedeelte dan maar:

Ik moest laatst een pc voor iemand sneller maken, geen probleem, gedaan en de pc weer terug gebracht naar de eigenaar toen die klaar was. Maar tot mijn verbazing kreeg ik een oude pc van hem mee met de mededeling dat hij sinds 2004 niet meer gebruikt was en dat ik hem wel voor onderdelen mee mocht nemen :D Dus de pc maar mee naar huis genomen en gelijk foto's gemaakt (alle foto's zijn/worden helaas wel Iphone foto's) voor deze blog en de pc open geschroefd:
http://i44.tinypic.com/w7dfdx.jpg
Hij ziet er nogal afgetrapt uit en er zat ook een politie sticker op.
http://i43.tinypic.com/2580wh2.jpg
Een foto van de binnenkant, iedereen weet wel hoe een hardeschijf er uit ziet enzo dus ik heb me maar gefocust op de rest. Er vielen mij al een paar rare dingen op. De voeding heeft een P4 stekker, 2 rambankjes lagen onderin de kast, het rambankje wat in het moederbord zat zat verkeerd om en de hdd zat ook los.
http://i41.tinypic.com/t8pxmh.jpg
Ook nog een bolle condensator, het gaat nog een werkje worden zo te zien! De pc maar meteen gedemonteerd en op een doos gelegd, klaar om op te starten!
http://i43.tinypic.com/2wbx5l5.jpg
De pc doet het! (let aub vooral niet op de rotzooi)
http://i39.tinypic.com/14k8sw7.jpg
http://i41.tinypic.com/2rh6a3d.jpg
Op de foto's lijkt het net alsof de ventilatoren stilstaan, en dat staan ze ook! Op een een of andere manier werkt het moederbord maar een aantal verschillende fannetjes, de rest blijft stil staan, daar moet dus nog iets op worden gezocht. De ventilator op de videokaart is gewoon vastgelopen, maar die ga ik toch vervangen door een Asus V6600, daarover nog in de volgende tweakblog. Dan nog even de specificaties die vast staan:

AMD Athlon 650Mhz Slot A
MSI K7 Pro
Asus V6600 videokaart
10GB Western Digital HDD

Dan nog een to do lijstje wat ik de komende tijd af ga werken:

-Condensator vervangen
-Andere videokaart er in zetten
-Goed geheugen zoeken
-Andere voeding zoeken (dit is een chinese plofvoeding dus die laat ik maar liggen..)
-Andere kast zoeken
-Insteekkaarten zoeken om de pci sloten te vullen :p
-CRT scherm zoeken
-Nog meer dingen tegenkomen die ik nog moet doen...

Weet iemand trouwens nog leuke games die op W98 SE draaien? Zelf had ik TTD en IG2 al gevonden. Dan eindig ik hier maar de tweakblog en dan komt de volgende wel volgende week ofzo :)

Volgende: AMD's cadeautje 09-'13 AMD's cadeautje

Reacties


Door Tweakers user dragoncry, vrijdag 2 augustus 2013 13:16

Veel succes :)

Leuke games zijn misschien:

Rollercoaster tycoon
Sim city 2K /3K
enz.

Door Tweakers user KoertW, vrijdag 2 augustus 2013 13:19

Een aantal leuke games (waarvoor ik ook nog een oude pc heb...)

Xcom Enemy Unknown (de oldskool editie dus)
Colonization (ook de oldskool)
Civilization1
Panzer General
Theme Park
Theme Hospital
Constructor

Door Tweakers user auto660, vrijdag 2 augustus 2013 13:19

Rollercoaster Tycoon! Dat ik die kon vergeten :D Vroeger heb ik daar echt heel wat uren aan verspild. Sim city zal ik ook proberen. :)

Door Tweakers user gast, vrijdag 2 augustus 2013 13:23

Need For Speed.

Door Tweakers user martennis, vrijdag 2 augustus 2013 13:29

Commandos
Jagged Alliance (2)

Door Tweakers user Xudonax, vrijdag 2 augustus 2013 13:31

Ik weet niet wat voor videochip er op die V6600 zit, maar als je wilt heb ik nog een set Voodoo2 kaarten hier liggen die je in (mismatched) SLI kunt draaien als je wilt :D Net zoals dat ik hier nog een stapel PCI/ISA kaarten heb liggen, waaronder de Creative Soundblaster AWE64 (ISA).

Als je interesse hebt, schop een DM mijn kant op want ik wil van de zooi af :)

Verder een heel interessant projectje, ben benieuwd wat eruit komt. Aan games, probeer Star Wars Episode 1 Racer :D

Door Tweakers user damaster, vrijdag 2 augustus 2013 13:32

cyberdogs :)
Motocross madness 2

Wat voor mem zoek je? heb nog wel ergens een bak met spul staan :)
DM me anders maar!

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 2 augustus 2013 13:36

Let op! Echt even alle condensatoren vervangen!

Door Tweakers user auto660, vrijdag 2 augustus 2013 13:46

Wat een reacties! Er komt waarschijnlijk dan nog wel een 2e hardeschijf bij voor al die games :P

Ik heb hier nog zat sd-ram liggen maar dat moederbord is zo kieskeurig :( Dus ik zal je nog wel een dm sturen.

Op die V6600 zit een geforce 256, maar die kaart kan 3D doen met de bijbehorende bril die ik over een paar dagen heb. Maar ik zal ook jou even een dm sturen voor al die leuke spullen. Vooral die Voodoo's lijken mij wel erg gaaf om te hebben!

Verder ga ik alleen de kapotte vervangen, het lijkt misschien een beetje amateuristisch maar ik ben zo bang dat ik het moederbord met mijn soldeerbout frituur. En er zijn nog maar weinig slot A spullen, dus als dit mobo eenmaal kapot is is er dus niks meer.

Door Tweakers user ameesters, vrijdag 2 augustus 2013 13:55

shattered steel!!!

Door Tweakers user freelh, vrijdag 2 augustus 2013 15:02

GTA2
Nu ook gratis te downen, geloof ik.


Door Tweakers user Comgenie, vrijdag 2 augustus 2013 15:24

*Voelt zich oud doordat zo'n jonge pc al als retro wordt gezien*

Bij retro pc's denk ik eerder aan een mooie gele 386 met een IBM ramplank en een CRT waarbij alles is ingebrand. En zelfs dat is nog relatief nieuw :P

Door Tweakers user auto660, vrijdag 2 augustus 2013 15:26

Tja, het is maar wat je retro noemt hé. Zelf vind ik al het spul van rond 2000 en eerder nog retro. Want daarna kwamen ook al de tekens dat ze niet sneller konden met 1 core en dat er dualcore's aan zaten te komen.

Door Tweakers user chucky, vrijdag 2 augustus 2013 16:05

Dungeon Keeper Gold :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 augustus 2013 16:05]


Door Tweakers user fluffy1, vrijdag 2 augustus 2013 16:07

Monster truck madness
Carmageddon
Flatout

Door Tweakers user Kwakkel, vrijdag 2 augustus 2013 16:50

Command & Conquer!
(De originele, natuurlijk!)

Door Tweakers user auto660, vrijdag 2 augustus 2013 19:27

Hmm, nu ik vakantie heb kan ik wel heeel veeeeel doen ik een dag dus deel 2 zal al morgen of overmorgen komen. Verder zal ik alle hier genoemde games op een rijtje zetten en kijken welke ik wel weer proberen. Verder zal ik proberen of ik een filmpje kan maken als hij helemaal in elkaar zit en ik aan het gamen ben :)

Door Tweakers user Blokker_1999, vrijdag 2 augustus 2013 21:28

Of voor de shooter fans de klassiekers UT en Q3A; Denk dat ook een originele Serious Sam op dat systeem zou moeten draaien

Door Tweakers user auto660, vrijdag 2 augustus 2013 22:18

Net een overzichtje van alle games gemaakt in een wordpad bestandje en ze allemaal bekeken met google afbeeldingen. Er zaten er een paar tussen die voor een pentium 4 of hoger waren (flatout) dus die heb ik weggelaten, verder heb ik er een paar weggestreept die ik verder niet zo bijzonder vond. (het is maar een mening!) In het volgende deel zal ik wel even die lijst laten zien.

Door Tweakers user Xudonax, vrijdag 2 augustus 2013 23:53

Ik had voor 2000 al mijn eerste dual CPU bak hoor :P Heerlijk een Abit BP6 plankje met 2 Celeron CPU's :D Helaas waren het Celeron 466MHz CPUs, dus echt heel veel overklokken kon je er niet mee :-(

Ik heb daarmee nog eens een Celeron gekookt :P Ding werd "ineens" ~100 graden... En het was niet alsof die CPU op ~550MHz liep ofzo hoor ;)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 2 augustus 2013 23:53]Door Tweakers user Garrett, zaterdag 3 augustus 2013 02:20

Ik heb nog eens zo'n Slot A Athlon 800 gehad, goldfinger erop geknald en 24/7 2.05v er doorheen en op 1GHz draaien heerlijk :D
Heatspreader eraf gehaald (heel gekut lol) en toen bleek het "eigenlijk" een 750 te zijn aldus de tekst op de core :D *D

Door Tweakers user cpt_veerhoek, zaterdag 3 augustus 2013 09:59

Total Annihilation :)

Door Tweakers user masauri, zaterdag 3 augustus 2013 11:49

Moest je nog meer geïnteresseerd zijn in retro stuff, er is een fb groep met een aantal tweakers bij : https://www.facebook.com/groups/629320860428417/

Door Tweakers user Frontwing, zaterdag 3 augustus 2013 11:51

Ik heb nog ergens 4 reepjes pc100 sdram van elk 64 mb liggen.
Laat maar horen of je ze nodig hebt.

Door Tweakers user BeerenburgCola, zaterdag 3 augustus 2013 14:23

Grappig dat je dit een "retro" PC noemt.
Ik begin mij oud te voelen.

Door Tweakers user s.stok, zaterdag 3 augustus 2013 14:43

Theme Park World draait hier niet op (niet snel genoeg), en Theme Park oude versie werkt iets te goed (gaat veelte snel, spreek uit ervaring) :(

Rollercoaster Tycoon zou het prima moeten doen, zelf aardig wat tijd daarmee versleten :p

Door Tweakers user auto660, zaterdag 3 augustus 2013 15:35

@Xudonax: Tja, mijn I5 draait nu ook "opeens" op 4,5Ghz. Ik heb nog geen kaboutertjes zien lopen :p

@masauri: Ik heb nog geen facebook, misschien maar eens aanmaken voor dat.

@Frontwing: Bedankt, maar ik sla ze toch even af. Ik heb minimaal 256MB nodig en ik heb al een aanbod. Maar alsnog bedankt voor je aanbod!

@BeerenburgCola: Het is maar net wat je retro noemt hé, voor mij is dit al retro.

@s.stok: Ik zal theme park dan maar weghalen van mijn lijst. Rollercoaster Tycoon staat er zeker weten al op!

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 augustus 2013 15:36]


Door Tweakers user JW1904, zaterdag 3 augustus 2013 16:35

freelh schreef op vrijdag 02 augustus 2013 @ 15:02:
GTA2
Nu ook gratis te downen, geloof ik.
Yup.

http://www.rockstar.com/classics

(Wat slecht van mij dat ik dat gewoon uit m'n duim kan halen)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 3 augustus 2013 16:35]


Door Gehaktbal, zaterdag 3 augustus 2013 20:31

Jemig, waarom al die moeite voor zo'n lelijke ouwe bak waar je -al doet hij het straks goed- echt niks mee kunt? Als het nou een zeldzame "echt retro" computer is, okee, maar dit is gewoon een dertien-in-een-dozijn-bakkie. Vergelijkbare PC's vind je praktisch gratis op V&A of Marktplaats, en dan werken ze ook nog eens :-) m.i. de moeite niet om dit te gaan fixen - ik zeg: enkeltje recycling met dit geval.

Door Tweakers user auto660, zaterdag 3 augustus 2013 20:33

Dat doe ik al met dat socket 370 spul. Maar slot A spul kom ik nog maar weinig tegen. Het is ook weinig verkocht omdat het veel stabiliteitsproblemen had. Maar daarom is het juist leuk om op te knappen, bijna niemand heeft het meer..

Door Tweakers user analog_, zondag 4 augustus 2013 00:27

Iemand interesse in een dual ppro machine? Op te halen in Turnhout (30km zuiden van Tilburg). DM

[Reactie gewijzigd op zondag 4 augustus 2013 00:54]


Door Tweakers user arjan445, zondag 4 augustus 2013 13:47

Ik heb nog heel veel oude stuff dm maar!

Door Tweakers user cc12, zondag 4 augustus 2013 20:09

Pinball Fantasies en de hele reeks daarvan :9 Ik had die overigens op de Commodore-Amiga, ik weet niet hoe vloeiend het op de PC liep.

Door Tweakers user BeefHazard, maandag 5 augustus 2013 06:54

Gehaktbal schreef op zaterdag 03 augustus 2013 @ 20:31:
Jemig, waarom al die moeite voor zo'n lelijke ouwe bak waar je -al doet hij het straks goed- echt niks mee kunt? Als het nou een zeldzame "echt retro" computer is, okee, maar dit is gewoon een dertien-in-een-dozijn-bakkie. Vergelijkbare PC's vind je praktisch gratis op V&A of Marktplaats, en dan werken ze ook nog eens :-) m.i. de moeite niet om dit te gaan fixen - ik zeg: enkeltje recycling met dit geval.
Welkom op Tweakers, Gehaktbal (of zal ik Marco zeggen?). Hier vinden we 't leuk om oude PC's te fixen en een beetje nostalgie op te doen door oude games op een oud systeem te draaien.

Door SaturN, maandag 5 augustus 2013 13:34

Zo'n AMD heb ik vroeger ook nog eens gehad, leuke concurrent van Intel slot 1 cpu's maar lang niet zo krachtig, en ze worden erg warm :)

Door Tweakers user Electromonkey, maandag 5 augustus 2013 14:07

:? Nog geen enkele C&C game voorbij zien komen....

Red Alert 1 & 2
Mocht je nog verder terug willen gaan dan de originele C&C :*) .

Door Tweakers user auto660, maandag 5 augustus 2013 21:57

Hmm, er is iets tussen gekomen waardoor ik de volgende update iets moet uitstellen, ik probeer morgen dan een update te maken.

Door Tweakers user sebastius, dinsdag 6 augustus 2013 23:06

Mocht je soldeerhulp nodig hebben en je zit in de buurt van Den Haag, dan ben je wel een keertje welkom :)

Door Tweakers user iThinkSo, woensdag 7 augustus 2013 14:35

sebastius schreef op dinsdag 06 augustus 2013 @ 23:06:
Mocht je soldeerhulp nodig hebben en je zit in de buurt van Den Haag, dan ben je wel een keertje welkom :)
En als je toevallig in de buurt van Amersfoort bent, en het solderen is mislukt, heb ik volgens mij nog ergens een BP9 (celeron P3 dual processor bordje) liggen. Ik zal eens kijken...

Door Tweakers user mvh, donderdag 26 september 2013 08:30

The need for speed, eventueel NFSSE natuurlijk :) alleen draai ik dat tegenwoordig gewoon in dosbox.
En ReVolt, fantastische game met'losgebroken' rc auto's.

Reageren is niet meer mogelijk