AMD's cadeautje

Door auto660 op woensdag 25 september 2013 20:38 - Reacties (12)
Categorie: 2013, Views: 5.893

Mijn 2e blog alweer! :D

Dit keer gaat hem om AMD, ze hebben namelijk een leuk cadeautje achter gelaten in hun mobile llano processors. :D

De mobile llano apu's zijn (of waren) namelijk erg interessant in de budget laptops. Ze hebben het grafisch namelijk goed in orde en de ingebouwde graphics van de apu kan zelfs in crossfire met een dedicated gpu, superhandig dus voor een budget laptop waar je zo hier en daar ook mee wilt gamen. Maar nu wordt er helaas wel (enorm) ingeleverd op cpu prestaties, zelfs een sandy bridge i3 loopt hem voorbij waardoor de processor sommige (single core) games en applicaties enorm afremt terwijl de gpu het allemaal makkelijk kan bijbenen. Maar daarvoor heeft AMD een cadeautje achtergelaten:

Een unlocked multiplier met voltage control :9~ De 2 magische formules voor een succesvolle overclock! Dus ik heb maar even wat voorbereiding getroffen bij mijn laptop voor het hele avontuur.

Eerst heb ik de standaard koelpasta vervangen voor de koelpasta die ik bij mijn swiftech H220 setje kreeg:
http://i43.tinypic.com/29p460z.jpg

Daarna heb ik ook maar een extra koelgaatje in mijn laptop gemaakt:
http://i39.tinypic.com/5lx8v9.jpg
De bedoeling was denk ik dat de fan eerst de lucht door de laptop heen zoog zodat het ram, de vrm's en de hdd goed gekoeld waren maar zo blijft er wel weinig airflow over bij je koelblokje. Dus heb ik maar een klein gaatje gemaakt zodat de fan toch wat meer lucht kan aanzuigen maar dat toch nog een groot deel van de lucht die de fan nodig heeft door de laptop wordt gezogen.

Vervolgens heb ik mijn overclock-tooltje erbij gehaald, K10Stat. Dit tooltje was oorspronkelijk voor AMD K10 cpu's maar de liano cpu's werken er prima op. Dit zijn namelijk ook K10.5 cpu's. Dus het overclocken kan beginnen!

Dit zijn de p-states standaard:
http://i39.tinypic.com/wt96dv.jpg
Op de lage kloksnelheden na lijkt er dus niks mis mee te zijn, maar als je er even aan sleutelt blijkt dus dat schijn bedriegt!:
http://i43.tinypic.com/25812xy.jpg

Hier zie je dus dat de cpu ipv 1.4Ghz makkelijk over de 2.4Ghz kan lopen en met een beetje doorploeteren kwam ik uiteindelijk op 2,7Ghz uit. Hij draait ook vlink undervolted als je de snelheden die hij stock ook doet vergelijkt en dat is altijd handig als je op de accu werkt. Een hogere snelheid (2.8Ghz+) deed de processor ook wel maar de koeling en vrm's in mijn laptop begonnen mij toen niet meer zo aardig te vinden... Maar dat is dus in getallen een aardige prestatiewinst, maar wat zeggen de benchmarks?

Hier zie je eerst linx op stock snelheden en daarna zie je linx op de geoverklokte instellingen draaien:

1. 15Gflops
http://i40.tinypic.com/t5o9xt.jpg

2. 29Gflops
http://i44.tinypic.com/foiuz9.jpg

Dit is volgens linx dus bijna een prestatieverdubbeling, nu moet je dit natuurlijk met een korreltje zout nemen maar het laat dus wel zien dat er een leuk potentieel in deze processor zit. Ik heb ook nog even superpi gedraait om te kijken of die hetzelfde aangaf:

Stock:
http://i44.tinypic.com/ins7ee.jpg

Overclocked:
http://i43.tinypic.com/29zaghs.jpg

Hier zie je dus een wat kleiner verschil. Zou dat prestatieverschil die linx aangeeft dan toch deels gebakken lucht zijn? Na wat nagedacht te hebben zag ik dat bij mijn overclock profiel de cpu nauwelijks booste naar 2.8Ghz ipv 2.7Ghz (al zou dat niet zo veel uit moeten maken) omdat de cpu al aardig warm begon te worden maar dat hij met het standaard profiel toch eigenlijk wel de hele tijd aan het boosten was, de temperatuur was namelijk lager dan geoverclocked. Maar dit is natuurlijk niet zo eerlijk, want als je aan het gamen bent dan wordt de cpu op meerdere cores belast in de meeste gevallen en wordt door de dedicated gpu de temperatuur al aardig wat hoger waardoor de tubo boost niet zijn kans krijgt om in te grijpen en daardoor dus de ingame performance aardig lager ligt dan superpi beweert. Dus als ik de boost uit zet en superpi dan nog een keer draai:
http://i42.tinypic.com/u0n6b.jpg
Dan zie je dat dat verschil wat je in linx ziet ook weer hier terugziet. De tuboboost zit superpi dus een beetje te foppen :)

Al met al merk ik ingame en met mijn simulatieprogramma's een aardige performance boost en komt mijn dedicated gpu nu ook tot zijn recht in single threaded games als world of tanks. Verder gaat er in de energie besparings stand nu elk uur 16% van mijn batterij af in plaats van 19%. Nu zou ik dus ook meteen een half uur tot een uur langer op mijn accu kunnen werken, ook prettig dus. En het is allemaal gratis! (op de koelpasta na dan...)

Het retro pc project staat even op een laag pitje maar er zijn al leuke spulletjes binnengekomen waarbij onder andere ook een goldfinger device zit :9~

*De plaatjes zijn een beetje klein en slecht leesbaar maar ze zijn wel klikbaar. Als ik de plaatjes groter maak dan passen ze niet meer in de breedte in mijn blog en missen er dus stukken. En krijgen jullie ook bij advertenties op tweakers te zien dat tweakers over hun google maps tegoed zit?*

Volgende: Goedkope waterkoeling (1) 10-'14 Goedkope waterkoeling (1)
Volgende: Retro pc opknappen. (1) 08-'13 Retro pc opknappen. (1)

Reacties


Door Tweakers user Termi, woensdag 25 september 2013 22:43

Screenshots zijn erg klein, niet te lezen of in te zoomen. Daarnaast wat uitleg over de screenshots is ook wel handig.

Door Tweakers user Ultimo, woensdag 25 september 2013 23:08

Krijg de screenies prima ingezoomd hoor ;)

Control ingedrukt houden en scrollen, of gewoon rechter muisknop, copy image location, en dan plakken in nieuw tablad (control T voor het gemak :+) en klaar is kees.

En even richting de blogger, vet man ik wist helemaal niet dat je laptop cpu's kon overclocken man!

Gaat een standaard bijgeleverde voeding niet tekort komen hiermee?

Door Tweakers user auto660, woensdag 25 september 2013 23:17

Ja, dat ik mijn laptop kon overclocken wist ik ook pas na een jaar... Als ik de plaatjes groter maak dan passen ze in de breedte niet meer in de blog, en de screenshots gaan vooral om de Linx en superpi resultaten. Maar als je de foto's in een nieuw tabblad opent zijn ze toch wel goed? Verder is mijn voedingsblok 90Watt en ik denk dat mijn koeling nog geen 70 watt aan hitte kan afvoeren. Dit is natuurlijk nog zonder scherm etc... maar mijn voeding wordt nou niet echt heel heet. Het helpt voor de voeding denk ik wel een hoop dat het een goed merk is en misschien nog een marge heeft. Maar de tijd zal het leren hť :p

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 september 2013 23:20]


Door Tweakers user RobinHood, donderdag 26 september 2013 00:45

Ik heb even gespiekt op de voeding van mijn Asus K75 laptop, die levert 19v en 4.74A
Daaronder staat: consumo de energia en operacion: 102.84Wh

Waarom het niet in het Engels is, geen idee.

Maar een simpel rekensommetje zegt dat dit blok maximaal 90w levert. wat auto660 dus ook al zei.

En ik denk niet dat je deze cpu richting de 60 of 70w kan trekken.

Wel erg gaaf van AMD dat je je laptop kan overklokken, ga ik misschien ook wel eens proberen, al heb ik weinig te klagen over de performance. Borderlands draaide er prima op.

Door Tweakers user Wes, donderdag 26 september 2013 04:26

Tip: de naam van de betreffende APU is llano (dubbel L), niet liano. Verder zou het gebruik van klikbare plaatjes inderdaad helpen, dit is niet te lezen zo.

Ik probeer er meestal nog een positieve draai aan te geven, maar ik kan er niet omheen dat deze beginnersfouten een tweaker onwaardig zijn. :-(

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 september 2013 04:26]


Door Tweakers user auto660, donderdag 26 september 2013 07:33

Weet iemand hoe je de plaatjes dan klikbaar kan maken? Ben namelijk niet zo'n held in die ubb codes. En het was dus toch llano! Ik zat al te twijfelen, het wordt gefixed! :p

Fixed!

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 september 2013 08:02]


Door Tweakers user barry457, donderdag 26 september 2013 08:30

Ga toch mijn laptop eens nakijken. Misschien dat er wel wat meer uit te halen valt.

Ik kreeg gister ook de plaatjes te zien dat tweakers over hun google maps tegoed zit ;)
Was in de ochtend al weer verholpen. Wel grappig om te zien.

Door Tweakers user Pixeltje, donderdag 26 september 2013 09:11

Hoe stabiel is deze OC op de lange termijn? 2 tot 3 minuten linxen is niet bepaald een indicatie voor de stabiliteit. ik hou vaak 45 min. tot een uur aan, als er dan geen errors zijn kun je er redelijkerwijs vanuit gaan dat het wel goed zit met je OC..

Door Tweakers user auto660, donderdag 26 september 2013 10:23

Wat je daar ziet is ook maar om eventjes het aantal gflops te laten zien. De laptop draait rock solid op deze settings. (Nouja, voor zover acer stabiel kan zijn :p )


Door Tweakers user Scalibq, vrijdag 27 september 2013 09:43

Die dingen heten geen Liano, maar Llano, met dubbel L dus.

Door Tweakers user auto660, vrijdag 27 september 2013 09:44

Ik zweer toch dat ik het had veranderd.... Grrrr

Reageren is niet meer mogelijk